Pillanatkép börzés árusításról

Rólam, vagyis hogy lett ez a webshop

Magamról is írnék pár sort, hogy hogyan is csöppentem ebbe az amerikai képregényes világba és miért is ragadtam meg benne. 2020 elején vagyunk és szerintem azzal nem fogok semmi újat mondani, hogy a képregények vagy a szuperhősök utáni rajongásom még gyermekkoromban kezdődött (1990-es években). Amikor én gyerek voltam nem volt ekkora választék, mint napjainkban. Amit akkoriban megengedhettem (vagyis inkább a szüleim) az pár képregény volt csak. Legfőképp a Pókember képregényekkel kezdődött minden.

Aztán követte a másik nagy kedvenc a Superman füzetek. Ezek amúgy saját gyűjteményben is megtalálhatóak. Persze a Batman és az X-Men sem maradhatott ki. Ezek talán a legismertebbek, de ezek mellett más képregények is elérhetőek voltak, de akkoriban sokkal jobban meg kellett válogatni, hogy mit akarsz “megvetetni”. Azt már most előre elárulom, hogy inkább a DC képregényeket részesítem előnyben, de nem vetem meg a Pókember történeteit sem. Ezek a képregények nagyon megmaradtak az emlékezeteimben és a mai napig szívesen emlékezek vissza rájuk vagy lapozom fel őket. Sajnos akkoriban nem volt nagy kereslet irántuk és egy idő után nekem is alábbhagyott az érdeklődésem, mert például a Superman történetekben megjelentek a Batman részei is, így nekem akkoriban már nem volt annyira érdekes. Ezek után volt egy nagyobb kihagyásom a képregényes világból.

A következő fellángolás a Spawn képregény megjelenése jelentette. Ez akkoriban vizuálisan egy elég nagy sokként ért, mert teljesen más megjelenés és karakter történet jelent meg benne. Egyből magával is ragadott és vettem is a sorozatot ameddig csak volt… Igen, ennek is vége lett és a gyűjtögetésemnek is ismét. Ezek után volt egy jóval nagyobb kihagyás, majd a következő és egyben végleges löketet a DC Nagy Képregénygyűjtemény jelentette (megjelenés 2018-tól) egyrészt, mert DC vonalon mozgok, másrészt mert itt új szuperhősöket vagy épp gonosz karaktereket is megismerhettem.

Ezzel párhuzamosan el kezdtem érdeklődni az eredeti amerikai képregények iránt is. Ebben az vonzott, hogy mindig is érdekelt, hogy eredetiben hogyan néz ki, mert kötet formájában sem volt rossz, de a füzetek engem jobban vonzottak. Első körben különböző Facebook csoportokban kezdtem el kutakodni, ahol találtam is kedvemnek valót, majd mivel elég korlátozottak voltak a lehetőségek utána néztem, hogy hogyan juthatnék még eredeti amerikai képregényekhez. Persze a másik amiért eredetiben is érdekelt, hogy tudni akartam jelenleg épp hol tartanak a szuperhősök vagyis aktuálisan milyen történeteik vannak, mert ugyebár a magyar piacon jó pár évvel le vannak maradva a feldolgozott történetek (kivételek már akadnak). Természetesen a Marvel Nagy Képregénygyűjteménybe is belevágtam, mert a Marvel karakterek is érdekeltek és ezzel a megjelenéssel egy elég széles skálát le lehet fedni, plusz a Marvel filmek is magával ragadtak. Hab a tortán már csak A Legendás Batman kötetek megjelenése jelentette, mert időközben a Batman is érdekessé vált számomra. Persze nem feledkezek meg a számos magyar kiadóról sem és nagyon örvendetes, hogy már nálunk is elég nagy választék van így 2020 elején! Szinte felsorolhatatlan az általuk kiadott füzetek és kötetek száma. Egy jó forrás még, amiken pár éve veszek csak részt, az évente rendszeresen megrendezésre kerülő Képregénybörzék és Fesztiválok is, ahol sok érdekességet találtam már, néha jó árban is vannak és ritkaságokba is bele lehet futni.

Szóval visszatérve az eredeti képregény füzetek felkutatására, arra jutottam, hogy itt Magyarországon nagyon kevés lehetőség van eredeti és aktuális amerikai képregényekhez hozzájutni. Igen, volt próbálkozásom, de valahogy nem volt az igazi. Ezzel párhuzamosan más nem maradt, mint hogy külföldről szerezzem be a képregényeket. Mivel nálam a német nyelv erősebb, ezért első sorban Németországban keresgéltem és mivel elég fejlett a képregényes kultúra ott, ezért számtalan lehetőséget találtam. Az igazi az lett volna ha egyenesen Amerikából rendelem, elvégre ott van a szülőhazája az amerikai képregényeknek, de a magas szállítási költségek miatt ezt nagyon nem éri meg. Még Anglia jöhetett volna szóba, de ahogy írtam is a német nyelv erősebb nálam, ezért ha kérdeznem is kell, sokkal nehezebb nekem, így a félreértéseket is el tudom kerülni. Eközben 2019-ben elindítottam a mycomiccenter.hu webshopot is, ahol a képregényekhez kapcsolódó tárolóeszközöket lehet megvásárolni, mint fóliák, hátlapok és tároló dobozok.

Tehát a számításomat egy német képregényboltban találtam meg, ahol az épp aktuális és régebbi számokat is meg lehet rendelni a webshopukon keresztül. Ennek persze nagyon megörültem és még a szállítási költség is vállalható volt, ezzel a lehetőséggel pár évig éltem. Már sok sorozatra és egyedi megjelenésekre is előfizettem, így szinte sose maradok le az új megjelenésekről és a soraim azóta teljesek vagyis folytonosak. Időközben aztán felmerült bennem a kérdés, hogy hogyan lehetne itt Magyarországon is elérhetővé tenni az aktuális megjelenésű amerikai képregényeket webshop formájában. Szerencsére a lehetőséget megtaláltam és remélem, hogy itt Magyarországon is sokan élnek majd azzal a lehetőséggel, hogy aktuális és eredeti amerikai képregényeket rendelhetnek kényelmesen és akár olyan kiadóktól is akiktől mindig is akartak, de nem volt lehetőségük. Ha bármi észrevételed van az oldallal kapcsolatban kérlek írd meg nekünk e-mailben az info@mycomiccenter.hu címre, természetesen az építő jellegű kritikákat is szívesen fogadjuk, mert szeretnék a szolgáltatást a lehető legjobbá és kényelmesebbé tenni.

Az írás 2020 elején készült.

Üdvözlettel:
Zukál Ferenc
A My Comic Center tulajdonosa