„Initial Order” vs „FOC”

2022 júniusában bevezetjük a „FOC” határidőket. Most leírjuk Neked, hogy az előrendelési határidők hogyan függenek össze és mi mit jelent.

Az aktuális hónap előrendeléseinek hivatalos határideje, amivel biztosíthatod a képregényeidet, az a “kezdeti rendelés”, vagyis angolul az “Initial Order“.

Initial order dátuma az aktuális hónapban: pl.: 2022.07.28.
Ez általában mindig a hónap vége felé van, de általában más-más napokra esik.

Kérném, hogy ne az utolsó pillanatra hagyd az előrendelést, ezzel is segítve a munkánkat.

Ennek ellenére, ha később meggondolod magad és további képregényeket is szeretnél előrendelni, arra is van lehetőség, ugyanis minden képregényhez tartozik egy “végső rendelés lejárati dátum”, az ún.: “Final Order Cut-Off“, röviden FOC.

Ez kiadónként és képregényenként változik, ez inkább arra szolgál, hogy az “Initial Order” rendelésedből kimaradt képregényeket még az utolsó pillanatban előrendeld.

A webshopban erre is van lehetőség.
A menüben az előrendelések alatt az aktuális hónap almenüben a képregények az “Initial Order” dátumáig maradnak, de a “FOC” határidőig továbbra is előrendelhetőek maradnak.
Ennek célja, hogy minél tovább biztosítsunk Neked lehetőséget arra, hogy előrendeld a képregényeidet.

Az aktuális hónap almenüben az új előrendelések általában a hónap elején kerülnek fel, de a korábbi hónap előrendelései a “FOC” dátum miatt még elérhetőek lesznek és az átfedés miatt lett elkülönítve a menüben.

Ha ez gondot okoz a képregényeknél, akkor a szűrők segítségével még mindig lehet szűrni az adott hónap képregényeire a “Megjelenés Previews katalógusban” alatt, pl.: 2022 június-ra vagy 2022 július-ra.

Fontos megemlítenem, hogy az előrendelési időpontokon túl („Initial Order” vagy „FOC”) után is rendelhetőek a képregények, csak előfordulhat, hogy a disztribútornál elfogy és így már nem fogjuk tudni Neked beszerezni a képregényeket.

Mi az a „2nd print” vagy „3rd print”?

A fenti leírás a „1st print” képregényekre érvényes, vagyis azokra, amiket először nyomtatnak. Ugyanis előfordulhat, hogy egy füzetből van „2nd print” vagy „3rd print”, ha egy sorozat vagy füzet nagyon felkapott, tehát sokan veszik. Ez azoknak jó, akik olvasni szeretnék a történetet, de a gyűjtőknek kevésbé, mert a „1st print” mindig értékesebb, mint a többi, amiket utólag nyomtattak. Ezeket az előrendelési határidő után is lehet rendelni, természetesen korlátozott ideig.

Ez a kötetekre is érvényes?

Ez a fajta rendelési mód elsősorban a képregény füzetekre érvényes, de TP, HC és Omnibus esetében is érdemes ezeket figyelembe venni. Ezt külön, azért emeltem ki, mert elég gyakori, hogy a köteteket (TP, HC, Omnibus) gyakran újra nyomjak, ezért máskor, később is elérhetőek lesznek.

Üdvözlettel:
Zukál Ferenc
My Comic Center tulajdonosa