A legtöbb képregénygyűjtő a képregényeit kartondobozokban tárolja és valljuk be egy bizonyos mennyiség felett már más tárolási mód nem is nagyon jöhet szóba. Ezek közül a két leggyakoribb méret az ún. “Short Box” vagyis rövid doboz és az ún. “Long Box” vagyis hosszú doboz. A kettő közötti különbséget a képregények tárolásának száma különbözteti meg:

  • Short Box: 150 – 175 db képregény tárolása
  • Long Box: 200 – 225 db képregény tárolására alkalmas.

A db szám mindig attól függ hogy a képregény hogyan van csomagolva, vagyis van-e rajt fólia és alkalmaztak-e hátlapot is a védelem céljából. Ezek mind növelik a képregény vastagságát és ezáltal kevesebb fér a dobozba. Elsődleges céljuk a dobozoknak, hogy a napfénytől védje meg a képregényeket ugyanis a lapok szélei könnyen megsárgulhatnak a borítók pedig elvesztik eredeti szép színüket és fakóvá vállnak. Ezen felül ha nem használunk fóliát és hátlapot a védelem során, akkor a porosodás és gyűrődések ellen is védelmet nyújt.

Érdemes itt még megemlíteni, hogy a dobozok egymásra pakolása is korlátozott, mert egy doboz ha tele van elég nagy súllyal tud rendelkezni. Ezért nem ajánlott 3-nál magasabbra egymásra pakolni. Ennek ellenére vannak gyártók, melyek ezt a problémát úgy küszöbölik ki, hogy egy külső merev házat készítettek, ami erősebb oldaltartást biztosít a dobozoknak és ennek köszönhetően magasabbra is lehet ezeket pakolni mint 3 db.

Ilyen például az itt látható termék:

DrawerBoxes

Ebben a formában a dobozok még mindig kihúzhatóak a házból, így könnyen hozzáférhetővé teszi a képregényeket anélkül, hogy mindig mindent át kelljen pakolni.

Mivel ezeknél a típusoknál karton dobozokról beszélünk, tehát papírból vannak, fontos, hogy ezeket ne közvetlenül a talajon tároljuk, mert egy esetleges beázás vagy kifolyó folyadék eláztathatja a doboz tartalmát és magát a dobozt is gyengítheti. Ezért érdemes az alsó dobozt megemeltetni pl. deszka/fa segítségével, ügyelve arra, hogy körbe mindenhol továbbra is jól alá legyen támasztva.

Másik nagyon jó tároló doboz a műanyagból készült típusok:

A gyártó szerint itt könnyedén lehet akár 6 db dobozt is egymásra pakolni. Ezeknél persze már tisztában kell lenni, hogy az árak jóval magasabbak lesznek, de mindenki maga döntheti el, hogy miben szeretné tárolni a képregényeit.

A fent említett dobozok mellett persze más tároló doboz alternatívák is vannak, de érdemes figyelembe venni, hogy ha mindenféle, nem kimondottan képregényeknek szánt, dobozt össze-vissza vásárolunk, akkor számítsunk arra, hogy a dobozok nem lesznek egymással kompatibilisek, tehát nem lesznek alkalmasak arra,  hogy egymásra rakd ezeket vagy a képregények súlya alatt összeroppannak. Nem beszélve arról, hogy utánpótlásuk nem biztosított, mert eleve nem is erre találták ki és előbb vagy utóbb nem lesznek kaphatóak.

Korábbi cikkek képregény tárolásról: