Miután az első részben kiveséztük a fóliákat (lásd 1.rész), a hátlapokon van a sor, mert ezeknek is fontos szerep jut az archiválás során.

A hátlapok esetében egyetlen egy kérdés jöhet szóba, hogy: “Savmentes a hátlap?”. Ha nem, akkor semmiképp se vedd meg és keress olyat ami ennek a feltételnek megfelel. Ha nem így teszel, akkor a hátlapról különböző anyagok (savak) kiválhatnak, ami beszivárog a borítóba vagy a lapok közé és ez tönkreteheti a képregény lapjait. Ezt ugyebár senki sem szeretné, hogy megtörténjen a féltve őrzött képregényeivel.

Méret

Ahogy a fóliák esetében, úgy itt sem lehet szó nélkül elmenni a méretek mellett. Itt is három méretet különböztetünk meg: “Golden Age” [Aranykor]: késői 1930-1950-es évek, “Silver Age” [Ezüst kor]: 1950-1970-es évek és a “Current” [Napjaink]: 1970-es évektől napjainkig. A hátlap mérete mindig igazodjon a fólia méretéhez. A méretezés legtöbb esetben megtalálható a csomagoláson, ha nem így enne kérdezd az eladót.

Képregény behelyezése a fóliába

Ha fóliával és hátlappal is rendelkezel már, akkor jöhet a képregény biztonságos elcsomagolása. Első körben itt két lehetőség jöhet szóba, az egyik, hogy először a képregényt helyezed a fóliába és utána a hátlapot. A második lehetőség, hogy először a hátlapot és utána a képregényt. Kettő közöl a könnyebbik az amikor a hátlap már a fóliában van és utólag a képregényt helyezed be.

A harmadik lehetőség, hogy a képregényt ráhelyezed a hátlapra és így csúsztatod be ezeket. Ha behelyezéskor a hátlap alja egy kicsit túlnyúlik a képregényen, akkor kisebb az esélye annak, hogy behelyezéskor meggyűrődjön a képregény sarka.

Fólia lezárása

Az utolsó lépés, hogy lezárod a tasakot, hogy ne tudjon kicsúszni a képregény a tasakból. Erre több lehetőség is van: vagy a túlnyúló rész a nyílásnál visszahajtod a hátlap mögé, vagy egy ragasztócsík segítségével leragasztod.

Mások akik aggódnak az újranyitás során, hogy a ragasztócsík ráragadhat a képregényre, ami komolyan ronthatja a képregény állapotát, mások pedig  úgy vélekednek a ragasztószalagról, hogy az teljesen biztosítja a képregényt a fóliában.

Bárhogy is csinálod, a lehető legfontosabb dolog, hogy minél kevesebb levegő maradjon a fóliában lezáráskor. Ez segíteni fog abban, hogy ne romoljon a képregényed állapota.

Utoljára pedig két jó tanács:

  1. Ha jól megfigyelted a hátlapot akkor észreveheted, hogy két oldal eltér egymástól. Az egyik oldal papírszerű vagyis matt, míg a másik oldala bevont, ami fényes. Amikor fóliába teszed a képregényeddel együtt mindenképp a fényes oldalával találkozzon a képregény!
  2. A hátlapokat sem az örökkévalóságnak tervezték és nem árt ha 3-5 évente cseréled őket. Ennek oka, hogy a képregényre nyomtatott festék és egyéb anyagok idővel eltávoznak a képregényből, aminek egy részét meg tudják kötni a hátlapok. Idővel ez az elnyelő képesség csökken.

Következő részben a tároló dobozokat vizsgáljuk meg… (irány a 3.rész!)