Tippek képregény tároláshoz 1. rész

Az egyik legfontosabb termékek amivel megvédheted a képregényeidet azok a fóliák és a hátlapok. Elsősorban ezeket használja minden képregénygyűjtő ha védelemről van szó. E dolgok nélkül könnyen a külső behatások áldozatává válik egy képregény füzet.

Ebben a rövid, több részben leírt segédlettel szeretnék neked segítséget nyújtani, hogyan őrizd meg a képregény füzetek épségét nagyon hosszú időn keresztül.

Igazából 3 típusú fóliát különböztetünk meg: polipropilén, polietilén és mylar. Fontos, hogy megismerjük ezeknek a fóliáknak a tulajdonságait, mert mást kínálnak a gyűjtőknek.

A polipropilén a legolcsóbb típusú fólia mindhárom közül. Vannak kereskedők akik ezeket nem is árulják, mert romlik a minőségük és elsárgulnak idővel. Nagy előnye viszont, hogy nagyon tiszta és ennél fogva a képregény nagyon szépen mutat becsomagolva.

A polietilén megint egy más fajta fólia. Ezek a típusú fóliák sokkal tovább megőrzik a minőségüket és elegendő ha csak 7-8 évente cserélik. Ezek a fóliák kevésbé áttetszőek és kevesebb fényt engednek át, viszont erősebb, mint a gyengébb minőségű fóliák. Ebből fakadóan az áruk is magasabb.

A mylar a lehető legalkalmasabb típusú fólia ha archiválásról van szó és szinte egy örökkévalóságig tart. Ezek a fóliák vastagabbak és más jellegű anyagból készülnek, mint a fent említettek. Általában elég merevek és nagyon óvatosan kell a képregényeket behelyezni, mert elszakíthatják azokat. A mylar-t tartják a csúcskategóriának a fóliák között, de ennek az ára is megvan és akár négyszer drágább is lehet egy hagyományos fóliához képest!

Az anyag minőségén kívül még a méretekről is kell pár szót ejteni. Ha megvan a megfelelő minőségű fólia, akkor már csak a megfelelő méretet kell kiválasztani. A régebben készült képregények más méretekkel rendelkeznek, mint a jelenleg is kaphatóak.

Méretek

A leggyakoribb három méret: “Golden Age” [Arany kor]: késői 1930-1950-es évek, “Silver Age” [Ezüst kor]: 1950-1970-es évek és a “Current” [Napjaink]: 1970-es évektől napjainkig. Ha nem megfelelő méretű fóliát választunk, akkor fenn áll a lehetősége, hogy megsérül a képregény. A méret szinte mindig megtalálható a csomagoláson. Ha ez még sem így lenne kérd az eladó segítségét.

Következő részben a hátlapokról ejtünk pár szót… (irány a 2.rész)