You are currently viewing Képregénygyűjtemény nyilvántartása

Képregénygyűjtemény nyilvántartása

Ez a rövid bemutató azoknak szól akik nagy mennyiségű, leginkább amerikai, képregényeket gyűjtenek és problémát okoz a nagy mennyiség megfelelő nyilvántartása vagy katalogizálása.

Én jómagam is több száz amerikai képregénnyel rendelkezem és ez a szám minden hónapban folyamatosan emelkedik, ahogy az előfizetéseim megérkeznek. Mivel már olyan nagy mennyiségről van szó, hogy azt már fejben nem lehet tartani, ezért szükségem volt egy megoldásra ahol nyilván tudom tartani a gyűjteményem.

Tudjuk jól, hogy az Excel is lehet egy megoldás, de ennek ápolása nagyon időigényes és ha további hasznos infókat akarsz feltüntetni, akkor bizony nem egyszerű dolog és nem árt ha egy biztonsági mentésed is van róla. Itt olyan egyéb információkra gondolok, hogy hányadik nyomtatás (pl. 1st/2nd printing) vagy “Variant Cover”, ami az eredi borítótól eltérő általában nagy nevű rajzolók által megrajzolt nagyon szép borítókat jelent. Nem utolsó sorban egy ilyen listára akkor is szükséged lehet ha úton vagy és nem kell papírfecnivel bíbelődni (pl. képregény börzéken vagy fesztiválokon), akkor jó ha egy mobil alkalmazást is fejlesztettek ehhez az online nyilvántartóhoz.

Nekem nagyon megkönnyítette a nyilvántartást ez az online weboldal: https://leagueofcomicgeeks.com/

Ez az online felület segítséget nyújt a több száz amerikai képregény nyilvántartására és további hasznos infókat is megjelenít, mint például hányadik nyomtatás vagy melyik “Variant Cover”.

Egyik legjobb része ennek a megoldásnak, hogy mobil alkalmazást is fejlesztettek a webes felülethez:

App Store letöltési link: Comic Geek

Google Play áruház letöltési link: Comic Geek

Ha meglévő gyűjteményed van vagy új képregények érkeztek nagyon egyszerűen lehet felvenni ezeket az adatbázisba. Első körben persze regisztrálnod kell, majd töltsd le a mobil alkalmazást, a menüben a “Barcode Scanner” kattintva a kamerád segítségével szkenneld be a képregény vonalkódját. 10 esetből 9-szer működik is, de ha még sem ismerné fel, akkor egy manuális keresés segítségével ezt is megteheted.

Ha készen vagy a képregények beolvasásával, ezt fogod látni:

Maga a webes felület és a mobil alkalmazás sok egyéb funkcióval rendelkezik mindet még én sem ismerem, mert elsődleges alkalmazási terület az amerikai képregényeim nyilvántartása. Aki szeretné persze jobban is elmélyedhet a funkciók és lehetőségek tárházában.

Pár funkciók amiket érintőlegesen megemlítenék:

  • “New Comics”: megjelenő új képregények
  • “Search”: képregények manuális keresése, pl. ha nem találta volna meg a vonalkód beolvasó
  • “Barcode Scanner”: vonalkód beolvasó, ezzel lehet beolvasni a vonalkódokat és az adatbázisba felvenni
  • “Pulled Issues”: a sorozatra feliratkozások új megjelenései
  • “Subscriptions”: feliratkozások kezelése
  • “My Collection”: adatbázis megtekintése
  • “My Read List”: itt lehet nyilvántartani mely képregényeket olvastuk már el
  • My Wisch List”: itt lehet nyilvántartani mely képregényeket szeretnénk még beszerezni

..és még sorolhatnám, de szerintem ezek a funkciók a legérdekesebbek és leghasznosabbak egy gyűjtő számára.

Remélem ezzel a rövid bemutatóval sok időt és energiát tudok megspórolni neked a jövőben ha arról van szó, hogy  hogyan tartsd nyilván a több száz amerikai képregényed.