You are currently viewing Szuperhősök első megjelenése

Szuperhősök első megjelenése

Az a bizonyos first vagy 1st appearances…

Ez sok gyűjtő számára nélkülözhetetlen információ. Lényege, hogy a nagyon híres karakterek első megjelenése a képregényben egyfajta mérföldkőnek számít és a gyűjtők körében nagyon értékessé teszi az adott képregényt. Sok esetben, mivel Amerikában már vagy 80 éve vannak képregények, nagyon kevés darab maradt fenn az adott képregényből és ugyebár minél kevesebb van belőle és még jó állapotú is, akkor akár egy jókora vagyont is megér a gyűjtők körében. Ilyen például a Superman első füzete, mert ebben jelent meg először a karakter. A megjelenés mellett az adott karakter halála is mérföldkőnek számíthat, de ezek nem képviselnek akkora jelentőséget vagy értéket. Vannak gyűjtők akik erre specializálódtak és csak ezekre „vadásznak”, sokan pedig egyfajta befektetésnek tekintenek ezekre. Ez leginkább az amerikai piacra jellemző. A másik ilyen jellegű eset, jó példa erre a Marvel mozis univerzuma, hogy ha egy új szuperhőst filmesítenek meg, mint például a Fekete Párducot, akkor az adott karakter első megjelenésével kapcsolatos képregény ára ugrásszerűen el kezd emelkedni. Erre persze már sokan spekulálnak is és igyekeznek jó előre kitalálni vajon melyik lesz a Marveles moziverzumban a következő szuperhős, akit megfilmesítenek és ha hajlandó megválni tőle, mert mondjuk több példánnyal is rendelkezik (nem ritka), akkor jókora haszonnal adhat túl rajta.

Ha a magyar piacra keresnék hasonló megfelelőt, akkor két kötet jut eszembe, a Pókember képregény első megjelenése Magyarországon (kevés jó állapot maradt fenn),  vagy a Café Postnuclear (kevés példányszám és nincs újranyomás).

Értékük persze sok esetben nagy mértékben függ az állapotuktól, minél régebbi és minél jobb állapotú annál drágább. Ha már az állapot is szóba került, vannak Amerikában cégek, akik erre szakosodtak. Bizonyos költség ellenében az adott képregényt kategorizálják előre meghatározott szabályok szerint és egy műanyag tokba helyezve lezárják. Ha ez megtörtént a képregény már nem olvasható vagy ha mégis felbontják elveszíti a már korábban meghatározott kategóriába sorolását, mert romlani fog az állaga. Amerikai szuperhősök és egyéb amerikai képregény-karakterek első megjelenései  képregényekben (First Appearances):

https://firsts.comicbookinvest.com/