Hogyan kezdjek bele a képregények olvasásába? Egy egyszerű ismertető az új olvasóknak.

[nem saját élményeim alapján íródott, de sok igazság van benne!]

“Hogyan kezdjek bele a képregények olvasásába?”

Ez a kérdés gyakran felmerül, amikor valaki épp ismerkedik ezzel a témakörrel, de fogalma sincs, hogy hol kezdjen bele. Noha a képregények kavalkádja kívülről átláthatatlannak tűnhet, most leírom, hogy ez nem olyan nehéz, mint gondolnád! Ez az egyszerű, mégis átfogó útmutató bemutatja a képregény olvasásához vezető utat és megmutatja, hogy nem olyan nehéz, mint azt elsőre gondolnád. Ugyanakkor tisztázni fogok néhány téves elképzelést, amelyek néhány új olvasóknak szól a kezdésről és a médium egészéről.

Először tisztázzunk néhány általános tévhitet Sok tévhit van a képregény olvasásával kapcsolatban és néha ezek az ismeretlen tények akadályt
jelenthetnek a potenciális képregény olvasók számára. Igazi szégyen, mivel ezek közül néhány egyszerűen nem igaz! Miután kiküszöböltük ezeket a félreértéseket, a képregények világába való bejutás könnyű feladat.

Az #1-es számú füzettel kell kezdened

A közhiedelemmel ellentétben nem kell az 1. számú képregénnyel kezdeni. Sok olvasó számára az első kiadás nem az első szám volt. Inkább valamilyen véletlenszerű szám, néha a 100-as számozásúak közül. Például nagyon sok Superman-t olvastam, de nem az 1. számmal kezdtem. Az első számom egy random szám volt. Bár nem tudtam 100% -ban mi folyik, de gyorsan megismerkedtem az ismeretlen karakterekkel és ez nem csökkentette a tapasztalatszerzési vágyamat. Amikor zavart valami vagy többet akartam tudni egy adott karakterről, a Wikipedia vagy a Google megadta a szükséges válaszokat. Noha elismerem zavaró lehet a sorozat középső részének kiválasztásával indítani. Ennek ellenére, hogyha egy olyan történetet indít, amely egy új történetszál kezdete (pl.: a 235. számtól), akkor nem számít, ha nem az 1. számtól indítunk. Mindaddig, amíg élvezed a történetet és / vagy a művészetet, nem igazán számít hol kezdted! Nem feltétlenül kell mindent elolvasni, ami korábban kijött. 

Nehéz képregényeket találni

Bár képregények nem mindenhol kaphatóak, nem olyan nehéz megtalálni, mint gondolnád. A képregény boltban, a könyvesboltokban, az interneten és a mobiltelefonodon keresztül a képregények sok helyen elérhetőek. 

A képregények csak szuperhősökről szólnak 

Míg a legnépszerűbb képregények a szuperhősökről szólnak, vannak olyan különféle műfajok, mint például a sci-fi, a humor, a fantasy, a horror, a bűnözés, a kémkedés, a romantika, a kaland, a háború és még sok más. Néhány műfaj esetében talán kicsit mélyebbre kell ásni, hogy megtaláljuk az adott képregényt. 

Túl nehéz kitalálni a sorozatok és a karakterek történetét 

Stan Lee-nek volt egy nagyon jó mondása, hogy „minden képregény valakinek az elsője”. Ez az a gondolat, amit sok író és szerkesztő, különösen a Marvel és a DC figyelembe vesz a képregények megalkotásakor. Az írók az olvasókra is odafigyelnek, hogy az olvasónak mit kell tudnia, amit történetmesélési technikákon keresztül és a szerkesztők gyakran mellékelnek oldalakat a képregény elejére. Ezen kívül – az internet hatalmával – még a legkuszábban összefüggő történeteket sem nehéz megfejteni. Az olyan webhelyek, mint a Wikipedia (https://www.wikipedia.org), a Comic Vine (https://comicvine.gamespot.com) és a különféle képregényes weboldalakon a válaszok könnyen elérhetőek. Ezen túlmenően nem szükséges a teljes történet ismerete. Csakúgy, mint az emberek a valós életben, nem minden esemény, ami történt egy karakterrel, tájékoztatja a jelenlegi történetet. Gyakran előfordul, hogy egy karakter múltjára egy adott időszak után soha nem hivatkoznak. Egyes esetekben teljesen elfelejtik őket! Az indítás egyszerű lépései Rendben, most, hogy a félreértéseket átbeszéltük itt van az ideje elkezdeni a képregények olvasását!

Gondold át milyen jellegű képregényeket akarsz olvasni

Ez eleinte nehéz lehet. Ha nem vagy biztos benne íme néhány egyszerű kérdés, amely segít megtalálni a választ:
• Milyen filmeket, könyveket, TV-műsorokat vagy videójátékokat szeretsz?
• Melyik képregényes filmet nézed szívesen?
• Milyen történeteket szeretsz olvasni?

A válaszod egyszerű is lehet, mint „el akarom olvasni a Batmant” vagy valami összetettebb is,mint például „Érdekelnek a történetek, amelyek utópisztikus jövőben játszódnak”. Miután megkaptad a választ, elkezdheted keresni az ezeknek a kritériumoknak megfelelő képregényeket. Egy másik módszer annak kiderítésére, hogy milyen képregényt szeretnéd olvasni, ha átnézed mi kapható. Ez a weboldal (https://www.howtolovecomics.com) egyre növekvő olvasási ajánlásokkal rendelkezik, amelyek jól olvashatóak az új olvasók számára is. Rengeteg olyan témakör, karakter és téma közül  olvashatsz, amelyek segítik az indulást. Mint már korábban említettem, a képregények nem csak a szuperhősökről szólnak. Ennek eredményeként
nem kell korlátozódnod arra, amit a Marvel és a DC kiad (a két legnagyobb kiadó). Van egy csomó más minőségi kiadó, például Image Comics, Valiant Comics, Boom! Studios, IDW Publishing, Dark Horse Comics, Dynamite Entertainment és még sokan mások. 

Használd ki azokat a képregényeket, amelyek ingyenesek

Mielőtt letennéd a pénzt a pultra (vagy az online megfelelőjére) olyan dolgokra, amelyekben csalódnál, erősen ajánlom, hogy használjátok ki a képregények ingyenes (és legális) forrásait. Ez lehetővé teszi, hogy pénzügyi kockázat nélkül elkezdjél olvasni képregényeket és belekóstolj ebbe a csodálatos médiumba. 

Képregények kölcsönzése barátoktól 

Vannak barátaid, akik képregényeket olvasnak? Ha igen, akkor kérdezd meg őket, hogy kölcsönadjanak neked! Ez nem csak a képregények ingyenes forrása, de általában meg is ismerheted ezáltal, hogy milyen történeteket élvezel és segíthet a megfelelő irány elindulásában. 

Használd ki a helyi könyvtár képregény gyűjteményének előnyeit 

Van a helyi könyvtárnak képregényes szakasza? Ha igen, akkor feltétlenül nézd meg. A jó könyvtárak széles választékot kínálnak, amelyek lehetővé teszik különféle történetek megismerését. Nem nagy ügy, ha nem szeretsz egy adott képregényt mivel visszaadhatod és kölcsönözhetsz továbbiakat.

Csakúgy, mint a baráttól történő kölcsönzésnél, nincs pénzügyi kockázat – mindaddig, amíg időben visszakerül a képregény! Számos könyvtárban hozzáférhetsz online szolgáltatásokhoz is. Nézzél el a helyi könyvtár webhelyére vagy kérjél meg egy könyvtárost, hogy hogyan tudsz hozzáférni ezekhez a szolgáltatásokhoz. 

A Comixology rendelkezik ingyenes képregényekkel 

A Comixology, a legnagyobb digitális képregény piac, amely különféle digitális eszközökön olvasható. Az ingyenes kategóriában szereplő legtöbb képregény szinte minden elképzelhető műfaj első kiadása, előnézete és egy mini-sorozat formájában megtalálható. Először regisztrálnod kell a Comixology felületén, mielőtt használhatnád az ingyenes képregények előnyeit. Ezen kívül a legtöbb amerikai kiadó is rendelkezik alkalmazással vagy weboldallal, ahol szintén megtalálhatóak az ingyenesen olvasható képregények. Érdemes kicsit utána járni! 

Lassan bővítsed a látókörödet

Miután már egy ideje képregényt olvasol, lassan bővítsd az olvasási körödet Ezzel a lehetőséggel teljesen új történetek világába kaphatsz betekintést, amelyekről soha nem tudtad, hogy léteznek! 

Ezt megteheted a következőképpen:

• Kedvenc művészek és / vagy írók többi munkájának felkutatása
• Kérdezze meg más hasonló gondolkodású olvasókat, hogy mit kedvelnek jelenleg

A látókör bővítésekor tartsd szem előtt a költségvetést és folytasd a számodra megfelelő ütemben.

Bejutni a képregényes közösség nézőpontjába

Ha igazán élvezed a képregényeket érdemes megbeszélni ezeket más hasonló gondolkodású emberekkel. Ennek egyik lehetősége egy online közösséghez való csatlakozás, például egy Facebook csoportban. Ez kiterjedhet a való világban is a helyi képregény börzéken zajló események révén is. Ha bekerültél a képregényes közösségbe, olyan emberekkel találkozol, akik megosztják a képregény szenvedélyét és akár életre szóló barátok is lehettek. 

Ismertesd meg barátaiddal a képregényeket

Mint azt mindannyian tudjuk minden jobb, ha barátok is részt vesznek. Miért nem ismerteted meg őket a képregények olvasásával? Nem csak újabb képregény olvasók lesznek a világban, de mindig szórakoztató, ha a barátainknak is ugyanazok az érdeklődési köreik. Nem kell, hogy a közeg rajongói legyenek. Kezdhetik azzal is, hogy elolvasnak a gyűjteményed közül néhányat vagy elmennek veled egy Börzére. 

Következtetés 

Ezekkel a lépésekkel elindulhatsz egy úton, amelyen megszeretheted a képregényeket! Ha bármilyen kérdésed van a képregényekkel kapcsolatban, ne habozz feltenni. Csak annyit kell tenned, hogy kapcsolatba lépsz velünk és a lehető leghamarabb megválaszolom a kérdéseidet.