Rövidítések és kifejezések a képregények világában

Legyen ez egy hasznos kis hiánypótló cikk, mely segít megérteni a képregény rövidítéseket és kifejezéseket.

 • #1 (OF 6) vagy #2 (OF 6): ez azt jelöli, hogy egy 6 részes sor vagy sorozat 1. vagy 2. része, vagyis az adott sorozat 6 füzetből fog állni.
 • Virgin Variant (szűz variáns): olyan borító, amin nincs se cím, se szóbuborék, se számozás és se a kiadó
  logója. Lehetővé teszi a borító, mint műalkotás zavartalan élvezetét. Többnyire felárat kell fizetni érte.
 • Prestige format: reklám nélküli, az átlagnál vastagabb papírból készült borítójú, a szokásosnál igényesebb kivitelű képregény.
 • Cardstock cover: a megszokottnál vastagabb papírral rendelkező borító.
 • Wraparound cover: az ilyen kiadású képregényeknél a hátsó borítón is található rajz, általában az első borítóval együtt egy dupla oldalas, összefüggő képet ad ki ha szétnyitod.
 • Ongoing (folyamatban lévő): ez egy olyan sorozat, aminek jelenleg nincs korlátozva a megjelenési sorozatszáma.
 • One-Shot (önálló kiadás): akkor jelölnek egy képregényt így, amikor egy önálló történetről van szó és nem egy folyamatban lévő sorozat vagy minisorozat részét képezi.
 • Annual (éves kiadás): ahogy a neve is utal rá általában évente jelenik meg, vannak esetek amikor a meglévő sort egészítik ki egy történettel, de vannak esetek amikor külön eseményszált mesélnek el. Legtöbb esetben vastagabbak és drágábbak a fősor füzeteihez képest.
 • Back Issue (előző füzet): mivel a képregények heti/havi rendszerességgel jelennek meg, a képregény életében csak egy alkalommal jelenik meg új kiadásként és ez a kiadás hete/hónapja. A „Back Issue” kifejezés arra utal, amelyek a megjelenő aktuális kiadás előtt vannak. Amint megérkezik a legfrissebb kiadás az előző havi szám már „Back Issue” lesz.
 • TPB vagy TP vagy Trade (Trade paperback): a sorozatban megjelent egyik történet vagy eseményszál kiadása egy puhafedeles kötetben.Még ezen a néven is ismerős lehet: gyűjteményes kötet.
 • HC (Hardcover): a sorozatban megjelent egyik történet vagy eseményszál kiadása egy kemény fedeles kötetben.
 • Omnibus: hosszabb sorozatok kevesebb könyvbe történő összegyűjtése. Az árak általában azonosak vagy alacsonyabbak, mint az egyes kiadások külön-külön történő megvásárlása esetén. Történetek lehetnek egy hosszabb sorozat is, de lehet egy alkotó összegyűjtött alkotásai is.
 • Vol. vagy Volume (kötet): nehéz meghatározni, mert a képregények világában két jelentéssel bír. Az egyik egy képregény sorozatra utal, általában folyamatban lévőre, és ezzel jelzi, hogy melyik sorozatról beszél, amikor ugyanazon a néven egynél több van. Például a Daredevil-t egymás után kiadta a Marvel, számozás vagy újraindítás nélkül 1964-től 1998-ig egészen a #380 számig, ez az 1. kötet („Volume 1” vagy „Vol. 1”). Aztán lemondták a sorozatot és 1998-ban az első számmal kezdték el Daredevil néven is hívták, ez a 2. kötet („Volume 2” vagy „Vol. 2”). Másik meghatározása arra utal, hogy a kiadó hogyan számolja el a megjelenéseit. Menjünk vissza a Daredevil-hez, ezt a 2011-es sorozatot 3. kötetnek hívják… de a Marvel az első hat számot (1-6) Daredevil 1. kötetként (Vol. 1), a második hat kiadást (7-12) 2. kötetként (Vol. 2) adta ki. Hogy ne legyen egyszerű, ezek után újranyomtatták a sorozatot (Vol. 1, Vol. 2 …) egy terjedelmesebb keményfedeles könyvben, ami kötetenként kb. 10 füzetet tartalmazott.
 • Run (korszak): a korszak egy adott képregény sorozat kiadásának egymást követő sorozata. Általában egy alkotó sorozatára, azaz Kelly Sue DeConnick korszaka a Marvel Kapitány-on vagy Jim Lee korszaka a Superman képregényeken. Ebből aztán lehet szintén köteteket is kiadni (Vol. 1), ahol csak az adott alkotó füzetei vannak összegyűjtve. Ritkábban utalhat az adott képregény karakter egy történeti eseményére is, mint például Wally West a Villám szerepében vagy Kyle Rayner a Zöld Lámpás szerepében.
 • VAR vagy VAR ED (Variant vagy Variant Edition): egy olyan képregény kiadásra utal, ami más, egyedi borítóval jelenik meg. Általában neves rajzolók készítik el a „variánsokat”, amelyek gyűjtők körében nagyon közkedveltek. Vannak esetek, amikor még a kiadott variáns megjelenési db számát is korlátozzák, de vannak esetek, amikor például egy sorozat 1000. füzet megjelenésére akár 10-15db vagy még ennél is több különböző variáns borító is megjelenik. Viszont mindegyikre igaz, hogy a beltartalomban nincs eltérés!
 • PREVIEWS katalógus: ez egy katalógus a képregények előrendeléséhez a Dimond Distribution, vagyis nagykereskedés, jóvoltából. Minden hónapban megjelenik és ebből lehet megrendelni a 2 hónap múlva megjelenő képregényeket és egyéb más termékeket.
 • Pull-List: ez egy olyan lista, ahova azok a képregények vagy sorozatok kerülnek fel, amikről semmiképp sem szeretnél lemaradni. Amerikai képregényboltokban ezeket szokták még Pull-Box-nak is nevezni, ahol átvehetik az összegyűlt képregényeiket.
 • FCBD (Free Comic Book Day): észak amerikai képregényboltok vesznek rész ezen az eseményen. Évente egyszer van és az üzletekben bizonyos feltételekkel ingyen lehet képregényeket hazavinni. Célja ennek a napnak a képregények népszerűsítése, hogy minél szélesebb körben vegyék és olvassák.
 • Initial Order Due: olyan előrendelési határidő, amikor az adott hónapban a kiskereskedés leadja az adott hónapban összegyűlt aktuális előrendeléséket. Az előrendelések és a határidők lényege, hogy aki előrendel az biztosan megkapja a rendelt példányát, mert még csak ez után kerülnek a képregények a kiadók által a nyomdába, így biztosíthatod a saját példányodat.
 • Final Order Cutoff (FOC): az “Initaial Order Due” után ez a 2. legfontosabb előrendelési dátum elsősorban a kiskereskedőknek. Célja, hogy a beérkező előrendelések feldolgozása után még legyen lehetőség a képregények darabszámán korrigálni, pl.: ha nagyon keresett egy képregény, akkor a kereskedőnek még van lehetősége készletre is berendelni. Ezek a darabszámok is még a nyomdába kerülés előtti példányszámba mennek bele.

Ha van további észrevételed a rövidítésekkel vagy angol kifejezésekkel kapcsolatban bátran jelezd felénk és kijavítjuk vagy kiegészítjük a listát: info@mycomiccenter.hu